In onze kinderopvanglocaties hebben wij bijzondere aandacht voor de natuurlijke exploreerdrang die kinderen bezitten. Wij zijn er immers van overtuigd dat de omgeving en de volwassene om het kind heen, hen kan helpen het zelf te doen. Een mooie visie, maar hoe breng je dit nu concreet tot uitvoering? In deze blog geven wij inkijk hoe wij het doen en wist je… dat je dit thuis ook allemaal zelf kan doen! Ga mee op ontdekking.
Meubels op maat
Een stoel en tafel die goed past bij de lengte van je kind is essentieel. Als hij met zijn voeten plat op de grond staat terwijl hij op de stoel zit, weet je dat je goed zit om zelfstandigheid te bevorderen. Op de tweedehandse markt zijn er goede peuter, kleuter en lagere schoolstoelen te vinden. Mogelijks even op pimpen samen met een passende tafel en je huishoudbudget blijft op peil.
Inspirerende plaatsjes
Zorg voor een aantal mooie en leerzame blikvangers op ooghoogte van je kind. Bijvoorbeeld een mooie poster met dino’s. Maar de zelf gemaakte kunstwerken van je kapoen zullen nog leuker zijn!
Voor het grijpen.
Wij plaatsen ons speelgoed in manden en bakken en zetten deze op een plek waar iedere kapoen goed bij kan. Het is ook belangrijk dat alle kinderen ze goed zien staan. Dit zal de creativiteit bevorderen. Een plank of lage kast dat je af en toe wisselt met speelgoed, nodigt ook uit tot spelen.
Uitdagend speelgoed.
Kies voor speelgoed dat je kind uitdaagt. In onze voorzieningen kijken wij naar de leeftijden en de interesses want dit zullen de kinderen helpen in hun ontwikkeling. Speelgoed moet niet duur zijn. Alledaagse gebruiksvoorwerpen afwisselen met waardevolle stukken speelgoed zoals degelijke blokken, een zelf-maak autobaan of prachtige pop zorgen voor een ontwikkeling bevorderend aanbod.
Less is more.
Plaats niet te veel speelgoed in de speelruimte. Dit help om de concentratie van je kind te verbeteren en zorgt ervoor dat hij zich niet overweldigend voelt. Zorg voor een basisaanbod en vul verder aan met wat past bij zijn interesse en ontwikkeling op dat moment.
Boeken.
De meeste kinderen bladeren graag in boeken. Zorg dat boeken die passen binnen de leeftijd op ooghoogte liggen zodat er zelf gegrepen kan worden naar de boekjes en gelezen. Het moet ook niet altijd leesboeken zijn. Er bestaan plaatsjesboeken over verschillende onderwerpen en passend binnen iedere leeftijdscategorie.
Planten.
Zorg voor een plant waar je kind zorg voor kan dragen. Wij voorzien grote houten bakken met kruiden of goed ruikende bloemen die mooi ogen maar ook goed groeien. Zorgdragen voor iets geeft kinderen heel wat vaardigheden mee voor later. Start hier gerust al mee voor zijn tweede levensjaar en trek dit door gedurende zijn hele opgroeipad.
Een vaste plek voor alles.
Kinderen mogen tijdens hun spel zoveel rommel maken als ze willen maar ze moeten het achteraf ook zelf [samen] opruimen. Een vaste opbergplek zorgt ervoor dat kinderen kunnen helpen, want hij weet waar alles hoort. Door dit te doen leren kinderen ordenen en orde te scheppen in de chaos.
Bekijk alles eens door kinderogen.
Zak door je knieën om op dezelfde hoogte van je kind te komen. Hoe ziet de ruimte er nu uit vanuit de ogen van een kind. Ga zo in elke hoek staan en observeer. Merk je iets onveilig, ongezellig of rommeling, doe er wat aan.
Wisselen voor afwisseling.
Zorg ook voor een aantal bakken die je kan stapelen en afsluiten. Deze kan je uit het zicht opbergen. Deze bakken dienen als opslag voor een deel van het speelmateriaal. Deze haal je opnieuw uit als je merkt dat je kind opzoek is naar nieuwe uitdagingen. Het “oude” materiaal vervang je door datgeen je in de bakken had verborgen. Warempel, je kind zal snel terug tot spel komen!