Wat ouders en hun kinderen nodig hebben.

Goed bedoelde adviezen vliegen ons om de oren en iedereen heeft wel zijn waarheid in pacht vanuit zijn ervaring, om een advies te uitten en overtuigd te zijn van zijn gelijk. Decennia na decennia zijn adviezen andere vormen gaan aannemen, vooral verbonden aan de tijdsgeest van dat ogenblik. De kanalen om adviezen te uitten zijn ook ruimer geworden maar dat betekent niet dat wij beter geïnformeerd zijn. Integendeel, deze veelheid aan verschillende adviezen en grote informatiestroom over opvoeden maakt toekomstige en jonge ouders juist onzeker.

Terwijl opvoeden niet veel nodig heeft. Laat ons de top 5 van wat ouders en hun kinderen nodig hebben opsommen: 

Verbinding.

Schermen zijn ons leven ingeslopen en we beseffen nogal te weinig wat dit tot gevolg heeft met de verbinding als gezin. Kinderen onder de 6 jaar hebben connectie nodig met een volwassene. Onderzoek heeft aangetoond dat zelfs 3 min. je aandacht aan een scherm te geven, terwijl je kapoen deze aandacht nodig heeft, je kind onzeker maakt en zelfs het gevoel ontwikkeld aan zijn lot overgelaten te worden. Het is dus zeker nodig dat je als volwassene actief inzet op de verbinding met je kind. Speel in op zijn signalen en noden die hij uit tijdens zijn ontwikkeling.

Praat.

Hierop inspelen kan het beste met spraak. Want kinderen leren velen door met hen te praten over die dingen die je samen waarneemt of ervaart. Een boekje voorlezen of een versje opzeggen is de meest éénvoudige vorm van leren uit spreken. Woorden in een boekje of versje worden door de schrijver wel overwogen gekozen en zal bijdragen aan de ontwikkeling van de spraak. Het benoemen van datgene om je heen gebeurt en ziet is al iets moeilijker maar dat hoeft het niet te zijn. Zet je af van de drempel die je mogelijks ervaart in het voeren van een monoloog. Je baby ontwikkeld hierdoor!

Speel

Praten en tot verbinding komen kan ook éénvoudig via spel. Want kinderen hebben niet véél nodig om tot spelen te komen én het liefst samen. Daar leren ze immers de meeste vaardigheden mee. Een “kiekeboe” spel is het meest éénvoudige spel maar ook het meest waardevolle spel voor een jong kind. Doe dit ook met objecten. Wat blokken, een pop, auto’s en wat kartonnen dozen en je komt samen tot spel. Verstop het object in, onder, achter of langs de doos en zie wat er gebeurt!

Veiligheid.

Samen spelen en verbinden kan het best in een gezonde omgeving. Obstakels en situatie die onveilig zijn geeft ons volwassene niet het vertrouwen om ons kind te laten experimenteren tijdens zijn spel. Zorgen om onze gezondheid en die van anderen zal ons hoofd niet leegmaken en ons aanzetten om tot verbinding te komen met ons gezin. Er is een gezonde en veilige omgeving nodig die iedereen de ruimte geeft zijn ontdekkingstocht aan te vatten of verder te zetten.

Gemeenschap.

Het Afrikaanse gezegde is duidelijk: “ it takes a village to raise a child” . In onze Westerse landen vergeten maar wel de sleutel om tot een rijke opvoeding te komen. Want dit is opvoeden om je kinderen een zo ruim mogelijk beeld te geven van de wereld om zich heen. Dit kan enkel door je te verbinden met de gemeenschap om het kind heen of je bestaande gemeenschap aan te bieden aan je kind. Door te praten met elkaar en samen leuke dingen te ondernemen. Je zal merken dat je samen veilig [op]groeit!

Bij Meander Kids gaan wij samen op ontdekking doorheen jullie opvoed pad. Zo ontwierpen wij o.a. exploreerruimtes die bovenstaande noden tot uitvoering brengen. Ga je graag mee op ontdekking?

Beluister ons podcast kanaal 100% opgroeien en geraak geïnspireerd!

Klik op play in onderstaande balk en luister mee zonder hiervoor te moeten betalen.

Winkelwagen