Wij leven in een onophoudelijke, maximaliserende wereld waarin onze contacten vluchtiger worden. Er is alleen maar haast. Ik merk op dat er daardoor geen aandacht is voor elkaar, weinig gesprekken worden gevoerd en geen echt contact bestaat. De individualisering van de maatschappij neemt hierdoor toe. De schermen die ons leven zijn binnengeslopen, ons beheersen en het gevoel geven dat wij steeds digitaal bereikbaar moeten zijn zorgt voor een ongekende druk. Laat staan wat het hunkeren naar perfectie, dat sociale media laat uitstralen, met ons doet.
Het kinderrechtencommissariaat deed in 2020 nog een bevraging in Vlaanderen die door 44.000 jongeren tussen de 8 en 18 jaar werd ingevuld. Het was duidelijk dat kinderen en jongeren fysiek contact belangrijker vinden dan pakweg een WhatsApp contact. Toch is het blijkbaar moeilijk om dat scherm links te laten liggen. Het FOMO [fear of missing out] effect speelt hier een belangrijke rol.
Maar anderzijds, wat is er in de plaats? Heb jij in je omgeving producten liggen die fysiek contact bevorderen? Zorgt dat voor boeiende gesprekken of blijft het bij louter entertainment?
Dan zijn er nog de zorgen die ons al enkele jaren achtervolgen. Een opéénstapeling aan veranderingen die enkel door negatieve herinneringen lijkt overschaduwd te worden. Door de haast, het vluchtige contact en het schermgebruik die ons opslorpt durven wij het gesprek niet aan te gaan met onze dierbare. Het is makkelijker om het onderwerp te negeren dan nog eens een hoop bezorgheden bij te krijgen. Omdat wij gefocust zijn op de “kommer & kwel” en niet op de vreugde die ook uitdagende tijden met zich meebrengt.
“ Ik durfde tegen niemand te zeggen dat ik mij best wel comfortabel voelde met de time-out die er kwam. De rush was weg en ik kwam tot rust met mijn gezin. “
Wist je dat #terugblikken met anderen helend kan werken? Ik som 5 redenen op die dit aantonen.
- Echte gesprekken zorgt ervoor dat je de andere persoon leert kennen en je wederzijds begrip groeit. Je zorgt samen voor een veilige omgeving waar vertrouwen centraal staat.
- Aanwezigheid in het hier & nu brengt verbondenheid. Dit komt omdat je enkel je aandacht focust aan dat moment en aan één onderwerp.
- Tijd spenderen met elkaar zorgt voor vertragen. Dit is noodzakelijk om rust te brengen in je hoofd. Hierdoor zal je ruimte krijgen voor nieuwe ideeën.
- Herinneringen overlopen zorgt voor gedeelde vreugde. Op dat ogenblik ben je zelfs nieuwe herinneringen aan het bouwen. [Het vreugde stofje in je brein zal toenemen]
- Het kan een belangrijke bewustwording zijn van je dagelijks handelen. Hierover reflecteren kan je toekomstperspectief veranderen en helpen anders vorm te geven.
Geven wij echter geen ruimte aan het overschaduwen van een periode, kunnen er kwetsuren groeien die de verbondenheid met elkaar schaden. Door het verdringen van een periode met impact, kunnen de gebeurtenissen uit de tijd geen plaats krijgen. Gevoelens zoals verdriet, angst en onzekerheid krijgt de bovenhand. Dit kan op zijn beurt stress opwekken. Door die onrust stel je je minder open naar anderen. Dit zal het sociaal contact bemoeilijken.
Door de opgewekte stress ben je gevoeliger bij een eventuele herhaling van die gebeurtenis. Dit zal je nog onzekerder maken. Het ontwijken maakt je dus enkel maar ongelukkiger, terwijl we juist denken dat dit gelukkig zijn bevorderd.
De #terugblik is méér dan een blik vol quotes, vragen en opdrachten.
Verbondenheid kan een belangrijke kernwaarde zijn van je gezin. Echter dien je ook specifieke moment te creëren die de kernwaarde niet als loze woorden blijft omschrijven maar ook daadkracht bijbrengt. De terugblik is zo’n product die momenten creëert waar er ruimte is voor authentieke gesprekken. Openlijk praten met elkaar geeft vertrouwen. Daar tegenover staat ook dat je inzage krijgt in hoe een andere persoon een gebeurtenis beleefde. Er is ruimte om te praten over de onzekerheden die er waren en de vreugdevolle momenten die het met zich meebracht. Je zal merken dat de opbouw van de vragen en opdrachten uit het blik gesprekken leiden naar een bepaalde richting. Dit zorgt voor een veilig gesprek waarbij er in vertrouwen gepraat kan worden met elkaar. Je gaat merken dat tijdens die tijd van verbinding het gevoel van gelukkig zijn gevoed wordt.
Terugkijken via de methodiek van vertragen kan je helpen een belangrijke bewustwording te creëren dat je in deze maximaliserende wereld op sommige vlakken je dagelijks handelen anders wilt aanpakken.
Luister naar 100% opgroeien om je te laten inspireren door opvoeden. Aflevering 20 geeft een terugblik over alle afleveringen die er werden opgenomen voor deze aflevering. Geïnspireerd? Luister dan zeker de andere korte afleveringen.