Op ontdekking tijdens Hartje Winter.

Tijdens Hartje Winter trokken wij naar buiten met alle kinderen van de voorschoolse kinderopvang. Wij gingen namelijk op expeditie in de babytuin. Hiermee wilden wij als Groene kinderopvang de kwaliteit versterken van het gebruik van de natuur als pedagogische ruimte.

Samen met de teamleden en kinderen trokken wij erop uit in onze tuin. Samen ontdekte wij hoe onze tuin nu wordt gebruikt, wat er nog mogelijk is en hoe dit alle kinderen kan ondersteunen in hun ontwikkeling en welbevinden.

Onze tuin was niet een gekend gebied voor iedereen. Wij zagen tijdens onze expeditie dat er nog héél wat ongekende stukjes tuin waren die onvoldoende benut werden maar wel de interesse van de kinderen wekte. Wij maakte samen het onbekende bekend.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Kinderparticipatie in de voorschoolse kinderopvang is nog ongekend terrein. Wij vonden het belangrijk om tijdens Hartje Winter waarbij de omgeving als prikkelarm en overzichtelijk kan beschouwd worden [door de winterse taferelen] peuters mee te nemen op een ontdekkingstocht waarbij zijn vanuit hun fascinatie tonen aan de kindbegeleiders waar hun interesse ligt in de tuin. Hierbij daagde wij hen uit om ongekende stukjes tuin te ontdekken dankzij bewust verwijderd spel aan te reiken [risicovol spelen]. De opvoeder raakte mee verwonderd vanuit de observaties en reacties op de natuur door het kind. Wij reflecteerde en documenteerde onze bevindingen.

Wij ontdekte hun fascinatie voor de natuur en kunnen nu aan de slag om de ScharrelDrang van ieder kind te stimuleren in een uitdagende ScharrelPlek.

Een moestuin voor kinderen: leerrijk en lekker

Nu de lente langzaam [met nog wat natte dagen] tot bij ons komt wordt het tijd om met alle kids de mouwen op te stroppen en met aangepaste kledij de moestuin onder handen te nemen. Hierbij reiken wij materialen aan op kinderniveau en bieden wij de juiste ‘spel’impulsen zodat kinderen komen tot actief tuinieren. Het uiteindelijk oogsten is van ondergeschikt belang maar zal wel een onderdeel worden van de ontdekkingstocht die de kinderen de komende maanden aangaan. Stiekem dromen wij al van de 4-uurtjes en picknick aperitiefjes uit eigen tuin!

En nu ben jij wel heel nieuwsgierig geworden wat uiteindelijk die babytuin als ontwerp heeft gekregen? Wél, hiermee gaan wij in een volgend blogartikel dieper inzoomen. Het zal alvast de ScharrelDrang stimuleren die Peuters bezitten, als wij deze competentie stimuleren. 

    Winkelwagen