Peuters in de moestuin!

Je hebt misschien al onze blog gelezen over het buiten spelen. Naast het buiten spelen heeft de tuin of de natuur nog zoveel meer te bieden zoals bv het kweken van je eigen groenten en fruit. De natuur is de ideale manier om je kind het één en het ander bij te leren. Tuinieren met je kind heeft zoveel voordelen. Wij sommen graag diegene op die wij ontdekt hebben.

Je kind krijgt respect voor de natuur

Als je kind een plant ontdekt in de tuin, dan is dit voor hem niet zomaar een object. Je kind wil deze ruiken en voelen. Want met al zijn zintuigen leert een kind dat dit een levend organisme is. Onze reactie op deze ontdekkingstocht zal jouw kind leren zorg dragen voor de omgeving, het geen dat erin staat en leeft. Want wij mensen kunnen niet zonder die planten en bomen en alle beestjes die erbij horen. Daarom vindt onze organisatie het enorm belangrijk om alle kinderen duidelijk te maken dat elke actie een reactie heeft bv. als de kinderen een bloem stuk maken kunnen de bijen hier geen nectar uithalen en kunnen ze geen honing maken.

Kinderen leren waar de groenten vandaan komen

Wij weten waar de groenten vandaan komen, maar zijn je kinderen hiervan op de hoogte? Sommige kinderen weten waar groenten en fruit vandaan komt en anderen weten dit niet. Daarom is het belangrijk dat je samen met je kind bezig bent in de tuin en groenten en fruit kweekt. We kunnen urenlang praten over waar het fruit en de groenten vandaan komen, maar een kind van 2 jaar zit niet te wachten op een theorie les en zal ook niet het geduld hebben om naar die ellenlange uitleg te luisteren, inplaats daarvan ga je samen met je kind de praktijk in om ervaring op te doen. Een kind leert immers uit ervaring, met wat herhaling hebben ze het in no time onder de knie en zullen ze aan onze mouw komen trekken als we iets vergeten zijn. #kinderopvang

Kinderen met een moestuin eten meer groenten

Het is hallucinant om te weten dat uit onderzoek van de volksgezondheid blijkt dat slecht’s 1% van de kinderen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten binnen krijgt. Op onze verschillende locaties kweken wij al enige tijd samen met onze spookjes en niets is zo lekker en verser dan groenten uit eigen tuin. Het is iets waar jij en je kind trots op kunnen zijn. Om het zo puur mogelijk te houden kan je de groenten en fruit ongesneden geven aan je kind of samen snijden met hun.

Zoals je kan lezen heeft de natuur toch het één en het ander te bieden. Ook al hebben niet al onze samenwerkers groene vingers toch gaan zij de uitdaging aan om dit samen met het kind te doen. Ben je nieuw in het kweken van groenten?

Geen probleem, één van onze medewerkers heeft een tip voor je: ‘Als je begint met het kweken van eigen groenten kies je best voor groenten die gemakkelijk kweken zoals bv. Sla, wortel, spinazie, radijs,… .’Het gaat om de ervaring die ze kunnen op doen en als het lukt om samen te tuinieren heb je ook nog eens lekker groentjes uit eigen tuin gekweekt! Heerlijk toch?

Ontdek onze locaties waar wij met de kinderen op ontdekking gaan in de moestuin! Klik door >> https://meanderkids.be/exploreer-omgeving/

Winkelwagen