Help, mijn kapoen speelt niet!

Het kan soms een hele uitdaging zijn om je kind te entertainen met allerhande activiteiten. Als je na eindeloos veel pogingen merkt dat je kind weinig interesse toont dan zit je al snel met de handen in het haar. In deze blog helpen we je een handje om de activiteiten af te stemmen op de interesses van een kind.

Verveling leidt tot vindingrijkheid.

Om te starten willen wij je geruststellen dat het helemaal niet erg is om je kind niet geëntertaind te krijgen. Het is zelfs goed voor zijn ontwikkeling dat er geen constante invloed is van prikkels om maar tot spel te komen. “ Ik tel tot drie…” is ook hier een goede regel. Al mag je gerust een 10-tal minuten wachten alvorens in te grijpen! In het proces van verveling komt immers het brein tot rust en zal je kapoen mogelijks nieuwe ideeën ontwikkelen. Op het ogenblik dat dit gebeurt is hij aan het ontdekken. Deze tocht zal zijn interesses aanwakkeren zodat je nog meer duidelijkheid krijgt waar je kind nu écht door geboeid geraakt. Het kinderbrein geraakt écht gestimuleerd als er nieuwe uitdagingen op zijn pad komen waaraan hij zelf een bijdrage heeft kunnen leveren. Het is dus goed om geen suggesties te maken en het gevoel van “saaiii…” te omarmen. Ja hoor, op dat ogenblik groeien zij!

Ga mee op ontdekkingstocht doorheen zijn interesses.

Bij zelfbedacht spel is het echt het ogenblik ons vergrootglas boven te halen en te observeren waar onze kapoen zijn interesses ontwikkeld. Stel je op als ontdekkingsreiziger en dompel je onder in de fantasiewereld dat er op dat ogenblik ontstaat. Wij helpen je graag op weg met mogelijks enkele opvallende observaties die jij kan herkennen.

Ik zonder mij af.

Heb je ook een kapoen die zich graag wat afzondert? Merk je op dat hij graag zijn speelgoed neemt en hier op een plekje achter de sofa verder speelt? Je hoeft je niet direct zorgen te maken. Mogelijks is jouw kapoen iemand die het speelgoed vanuit alle posities wil ontdekken. Zij vinden dat dit het beste afgezonderd kan zonder gestoord te worden. Manipuleren van spel is de eerste levensjaren het spel waaruit jonge kinderen het meeste leren. Geef nu zelf toe dat dit toch het allerbeste kan zonder pottenkijkers.

Samen lukt het mij wel.

Sommige kinderen ontwikkelen nu éénmaal het beste als ze samen op avontuur kunnen gaan met anderen. Zij zullen het liefste deelnemen aan groepsspellen en activiteiten. Hierdoor geraken zij geprikkeld. Geef hen de mogelijkheid samen te spelen met anderen.

Muziek zal mij helpen groeien.

Is je kapoen ook iemand die spontaan recht springt bij het horen van muziek en met zijn billen bougie ‘t ? Dan zal je ook al gemerkt hebben dat vele alledaagse attributen plots een microfoon zijn en een Belgium got talent wedstrijd in je huiskamer nooit ver weg is. Ze kunnen niet alleen losgaan op hun favoriete muziek ze vinden het ook nog eens fijn deze zelf te produceren met kookpannen, potten of andere rondslingerende objecten die geluid produceren. Alvorens je hieraan te ergeren misschien toch eens even de afweging maken of verveling erger is dan muziek in en om je huis!

Reken erop los.

Ook al opgemerkt dat jouw kind niets anders doet dan sorteren? Eindeloos zal hij rijtjes maken van blokken of speelobjecten zoals bv. Poppen ordenen. Ja hoor, ook dit is spel die hen helpt ontwikkelen. Mogelijks heb je ook al opgemerkt als je samen rekensommetjes maakt dat de interesse toeneemt. Jouw kind is opvallend graag bezig met hoeveel balletjes er in de soep zitten, hoeveel bloemen er in de bloempot staan, hoeveel konijntjes in onze tuin lopen,… . Omarm deze interesse en kijk welk speelgoed of activiteiten hierop aansluiten.

Beelden boeien mij.

Heb je het ook al gemerkt dat sommige kinderen eindeloos kunnen bladeren in fotoboeken of prentenboeken keer op keer opnieuw kunnen bekijken en nieuwe fantasieverhalen errond kunnen ontwikkelen? Dit zijn kinderen die graag op ontdekkingstocht gaan wanneer er afbeeldingen gebruikt worden in plaats van woorden. Zij zullen er bijvoorbeeld ook vlug mee weg zijn om objecten te linken aan onderdelen van een bepaalde foto, bijvoorbeeld tijdens een zoekwedstrijd. Het namaken van bestaande beelden is bijvoorbeeld ook een belangrijke spelvorm voor hun. Zo zullen zij geboeid zijn om bestaande afbeeldingen te hertekenen.

Luisteren naar verhalen.

Heb je ook al opgemerkt dat je kapoen enkel kan stilzitten als er een verhaal wordt voorgelezen? Dit is hun genietmomentje, net zoals een liedje zingen en babbelen over wat wij doen of zien. Alleen verhalen vertellen zal ook vlug vervelen dus observeer ook welke interesses er mogelijk nog zijn om hem zo te helpen om tot spel te komen.

Beweeg maar lekker.

Voor deze kinderen is stil zitten een absolute hel. Zelfs tijdens het eten hebben ze moeite om te stil te blijven zitten. Deze kinderen kun je bekoren door dans activiteiten te doen, yoga,
turnoefeningen, loopwedstrijden,… . Als ze maar in beweging kunnen zijn.

Natuur is mijn territorium


Voor de meeste kinderen is de natuur wel hún speelveld. Toch heb je enkele echte buitenkinderen die liever daar vertoeven dan aan tafel. Meestal is het ook een echte zoektocht waar ze hen tijdens dat buitenspel opnieuw teruggetrokken hebben. Geboeid zijn door natuur helpt hen om de natuur beter te begrijpen en een voorliefde te ontwikkelen met het nodige respect. Wij zijn ervan overtuigd dat ieder kind zijn eerste stapjes het beste in de natuur zet. Die ligt immers vol uitdagingen, zoals we aan het begin van deze blog duidde, een voorwaarde om het brein van je kapoen ten volle te laten groeien. Zelfs alle aangehaalde spelinteresses kan je eenvoudig terugvinden in een bos, weide of in je achtertuin of plaatselijk speelterrein. Zo éénvoudig kan het soms zijn.

Nu je wij je wat meer op ontdekking hebben laten gaan bij de verschillende interesses die je kind kan vertonen tijdens spel, begrijp je misschien waarom niet alle activiteiten aan slaan bij je kleine spruit of grotere kapoen. Merkte je iets op bij je kind wat wij hier vernoemde? Omarm en ga samen aan de slag om dit soort spel méér aan te bieden. Combineer naar hartenlust! Maak er samen een feestje van!

    Support call aanvragen?

    Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.



    Winkelwagen