Een teleurstellende berenjacht!

Wat ik in 2020 zag!

Om kinderen tijdens een lockdown een zinvolle tijdsbesteding te geven zijn volwassenen gaan nadenken vanuit beperkingen die hen opgelegd werden. Verveling leidt tot vindingrijkheid en dit heeft specifiek geleidt tot het organiseren van een berenjacht voor kinderen. Een goed initiatief om kinderen niet alleen die tijdsinvulling te geven maar ook de kans om vaardigheden te leren, zo dacht ik! Echter zag ik in de praktijk iets anders gebeuren. Dat werd voor mij pas een teleurstelling.

Eerst neem ik je terug naar maart 2020.

Ken je het? Je hebt de hele ochtend gepraat over de Corona-beren-zoektocht in je buurt. Je zag de schittering in de ogen van je kapoen en de wil om het nieuwe record beren zoeken te verbreken. Tot dat je 100 meter verder bent en geen beer bent tegengekomen. Wat een teleurstelling!

Ja… en maar goed! In het echte leven gaat het toch ook niet vanzelf? Het wordt toch ook niet in je schoot geworpen? Waarom moet ons kind het dan gemakkelijk hebben tijdens een berenjacht? Ja, wij zien de berenjacht als een leerproces die je meegeeft aan je kind. Nu de school dit leerproces niet kan faciliteren, is de berenjacht er om dit op een ludieke wijze te doen.

Als jij altijd alles regelt voor je kind voorkom je dat het zelfstandig kan worden, dat het leert omgaan met tegenslagen en teleurstellingen.

Het wijst zichzelf toch immers uit. Er komt een oproep om een zoektocht te organiseren: “Verstop een beer achter je raam en laat de kinderen uit de buurt zoeken”. Tja, ik heb nog nooit geweten dat een zoektocht makkelijk was. Ik weet dat een zoektocht een bepaalde uitdaging heeft. Maar waarom willen wij dan vanuit de beste bedoelingen voor ons kind, dat deze zoektocht zonder teleurstellingen verloopt? Omdat Corona ons binnenhoudt? Buiten het feit dat onze kinderen niet meer naar school kunnen, is er niets groots veranderd in hun denkwereld. Een kind heeft geleerd dat een zoektocht niet makkelijk is én dat een zoektocht uitdagend is. Juist daarom wil een kind deelnemen hieraan, voor de spanning, het ontdekken en het zelfvertrouwen dat hij gaat ontwikkelen. Met de beste bedoelingen gaan wij bepaalde zaken opknappen voor ons kind. Met de beste bedoelingen willen wij onze kinderen niet confronteren met teleurstelling.

Iedereen wil het beste, maar wat is het beste?

Iedereen wil toch dat zijn kind uitgroeit tot een zelfstandige volwassene. Wij willen toch ons kind begeleiden naar onafhankelijkheid. Dit betekent dat wij onszelf onnodig moeten maken. Dit start bij een #berenjacht. Hoe klein ze ook zijn, omgaan met tegenslagen leer je enkel door ze tegen te komen. Doordat wij in deze Coronatijden geen normale maatschappelijke vormen aannemen, is het wel noodzakelijk dat wij datgene dat wij “normaal” tegen komen, namelijk af en toe een teleurstelling. Dit ook blijvend te laten ervaren. Een berenjacht is hiervoor ideaal. Het is immers een recht dat kinderen tegenslagen en teleurstellingen tegenkomen. Dit kan niet door resultaatsgericht op te groeien. Dit kan niet door je afhankelijk op te stellen ten aanzien van je kind. Leer kinderen dat ze ook een doel kunnen bereiken mét weerstand.

Een uitdaging die wij zelf hebben kunnen overwinnen zorgt voor een hoge dosis dopamine in de hersenen. Dit is een stof die onze hersenen aanmaken wanneer wij o.a. iets zelf verwezenlijkt hebben. Deze stof zorgt ervoor dat wij gelukkig worden en doordat onze hersenen die als positief ervaren krijgen wij zelfvertrouwen. ( wij schrijven duidelijk onder anderen, omdat deze stof ook nog meer doet ) Daarom dat wij groeien als er uitdagingen zijn. Zelfredzaamheid is zeer belangrijk. Hoe geven wij dit mee aan onze kinderen?

  1. De berenjacht te organiseren met je gezin.
  2. Actief je kind te laten zoeken zonder dat jij suggesties geeft. Het is zijn zoektocht.
  3. Je kind te motiveren :” kom, laten wij verder kijken” of ” zijn wij daar al geweest?
  4. De beren die ze tegen komen te laten fotograferen.
  5. De zoektocht uitdagender maken door verschillende beren in bepaalde kleuren te zoeken en vormen.
  6. Je buren vragen om de beer ook eens ergens anders te verstoppen. Teleurstelling mag!

Wist je dat wij ook een Pinterest pagina hebben? Ga eens op zoek naar onze suggesties om met je gezin te doen. Zoek en volg: Help mij opgroeien

Hoe moeten wij hier nu mee verder?

Laat ons samen de corona-tijd als leerkansen zien voor ons gezin. Durf je open te stellen voor nieuwe invloeden en gedachten. Met ons pedagogisch bureau hebben wij een kennis opgebouwd doorheen de jaren die passend is binnen de nieuwe omgangsvormen met elkaar. De corona-crisis zal ons allen tekenen, maar laat dit vooral een positieve herinnering zijn zonder angst maar met groeikansen. Wist je dat angst een conditionering is? De media zorgt ervoor dat wij keer op keer een geconditioneerd beeld krijgen van de realiteit. Media is erop gebrand om negatief geladen nieuws te brengen. Althans, daar is het gene waar ons brein op gefocust is. Hiervoor mogen wij onze voorouders bedanken, want om te overleven is ons brein zich gaan conditioneren op slecht nieuws, want daar hadden onze voorouders meer overlevingskansen. Door de focus te leggen op een dreigend gevaar en hier tijdig voor te vluchten. Tijden veranderen, maar ons brein is zich wel blijven focussen op negatief geladen nieuws. Ons eigen brein zorgt voor die tunnelvisie. Positief nieuws moet meer aan ons gepresenteerd worden om als een herinnering achter te blijven. In tijden van Corona was positief nieuws ver te zoeken en werd ons brein meer blootgesteld aan negatief geladen nieuws. Dat hier angsten uit voortvloeien is normaal. Want ons brein kreeg op een bepaald ogenblik niets anders meer te verwerken. Ikzelf heb mij toen een digitale detox gegeven en mij niet blootgesteld aan nieuwsberichten uit mijn omgeving. Nieuws-Apps had ik al langer afgesloten en sociale media ging ik gekleurd volgen. Ik ging dus bewust pagina’s volgen die mij een andere informatie gaven dat mijn brein ging voeden. Ik ging op zoek naar informatie over Corona die hier bewust naar op zoek te gaan op de informatiepagina’s van de overheid. Een niet op sensatie beruste manier aan kennis opdoen zodat ook ik mij aan de regels kon houden. Ik zag ook dat ik anders ging omgaan met de coronasituatie dan anderen in mijn omgeving. Toen ik deze tip begon te delen aan personen die met mij deelde dat ze emotioneel afzagen van al het nieuws, zijn zij ook hun EFFE OFFLINE momenten gaan managen en kreeg ik ook hun positieve feedback dat deze detox hun gezin heeft veranderd.

Het EFFE managen van je OFFLINE tijd.

In de vorige paragraaf heb ik al geduid dat het effe gaan managen geen evidentie is in digitale tijden. Maar EFFE OFFLINE gaan zal in de toekomst nog meer een must zijn om ervoor te zorgen dat ons brein voldoende rust kent en geen slachtoffer blijft van de conditionering waar ons brein zo gevoelig aan is. Wat wij tijdens de berenjacht-tijden deden voor onze kinderen heeft meer positieve invloed gehad dan dat wij wel zouden beseffen. Wij hebben onze kinderen de OFFLINE speel mogelijkheden geduid. Want tijdens spelen leren wij heel wat vaardigheden die ons helpen opgroeien. Vaardigheden die niet zijn terug te vinden in het digitaal spel aanbod. ( lees hiervoor meer in deze blog) Gaan wij dus bewust inzetten op OFFLINE LEERTIJD gaan ons kind meer groeien. Ons brein zal ook meer omarmen wat wij reeds kennen. Ook weer een erfenis uit de oertijd. Dus kunnen wij berenjachten meer gaan organiseren om samen met de buurt tot gedeelde succeservaringen te komen. Een beweging die je ook tijdens de gehele coronatijden zag terugkeren. Plots werd het thema van de jacht aangepast aan de tijd van het jaar. Het was ook eenvoudig te organiseren, iedereen kon meedoen. De verwachtingen waren duidelijk, de mogelijkheden eindeloos en binnen ieders capaciteiten. Herhaling is goed voor een kind want dit zorgt voor voorspelbaarheid, wat voorspelbaar is zorgt voor meer leerkansen omdat vanuit die herkenbaarheid een kind meer gaat exploreren. Wij volwassenen stimuleren dit ook meer omdat ook voor ons voorspelbaarheid een veilig gevoel geeft en onbewust zullen wij dan ook meer aanzetten tot exploreren. Een absolute WinWin situatie dus. Ook weer iets dat ons brein tot stand brengt. Je merkt al gauw dat wij ons brein ook enorm helpen groeien tijdens het opgroeien. Niet alleen dat van ons kind maar ook die van ons volwassenen. Ouderschap kent dus ook WinWin kansen. Je moet wel openstaan voor deze mind-set.

Waar ligt nu mijn teleurstelling?

Doordat de maatschappij geleidt wordt door de digitale wereld ligt mijn teleurstelling nog steeds bij het benutten van ons potentieel tijdens de coronatijden. Want Corona zou kansen moeten bieden maar de hunker naar het oude normaal ipv het nieuwe normaal is door de langdurige aanwezigheid van Corona gegroeid. Ook weer iets dat ons brein tot stand brengt. De jachten verdwenen net zoals de applaus voor de zorg. De digitale verbinding groeide met mogelijks individualisering tot gevolg. Hoop kwam en dit zorgde ervoor dat wij meer ons digitaal gingen focussen om toch maar geen informatie aan ons over het vaccin aan ons te laten voorbijgaan. Want hoop was er dat er opnieuw een maximaliserende maatschappij aan kwam. Plots was er geen verveling meer, dus ook geen vindingrijkheid. Geen OFFLINE detox die ons deed verbinden met onze buurt en onze kinderen hielp een jacht te organiseren. Plots was aan het begin van 2021 dit concept een vage herinnering, want positieve herinneringen dient ons brein meer aan blootgesteld te worden dan negatieve herinneringen om te blijven hangen. Maar net zoals de teleurstellende berenjacht in de praktijk vaardigheden zal aanleren , zal ook deze teleurstellende ervaring ons vaardigheden aanleren. Wat deze zijn weten wij reeds want ons bureel past zijn visie al sinds 2010 actief toe bij gezinnen in onze exploreeromgevingen en sinds 2013 in onze trainingen. Ons aanbod zullen dus de vaardigheden zijn die de invulling geven aan de teleurstelling die wij post-corona ervaren. Dat je hier mogelijks wat langer over moet nadenken is absoluut niet abnormaal. Dit is ook het gene wat wij moet jouw brein willen doen, om jou zo tot verandering aan te zetten en te kiezen voor onze bijzondere ontdekkingsreis die je met je gezin kan aanzetten.

Een reis die ervoor kan zorgen…

  • Dat schermen functioneel worden en dienen om ons leven te vergemakkelijken.
  • Dat wij fysiek contact belangrijker vinden dan een WhatsApp contact.
  • Dat er bubbels blijven bestaan met nauw contact, aandacht voor elkaar en met voldoende en respectvolle me-time

Dat er meer….

  • Vindingrijkheid ontstaat
  • Groeiende passie en ambitie een onderdeel is in ons leven
  • Ondeugende jongeren vol zelfvertrouwen opgroeien
  • Geluksgevoel ontwikkeld die voortkomt vanuit de uitdagingen en het overwinnen van drempels

Geen naïeve wens maar het geen wij al langer demonstreren tijdens onze trainingen en in onze exploreeromgevingen vanuit onze onderzoeken.

    Support call aanvragen?

    Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.




    Winkelwagen