Dankzij FIKA zijn Zweedse werknemers minder gestresseerd.

Vergeleken met de rest van de wereld zijn de werknemers in Zweden het minst gestresseerd. Het artikel van Sophie Vereycken in Het Laatste Nieuws legt hier de link met de FIKA.

Wat is die FIKA juist?

Een FIKA is een Zweedse sociale traditie die we kunnen vergelijken met de Belgische koffiepauze. Het verschil zit in de uitvoering; terwijl wij koffie drinken aan onze bureaus nemen de Zweden dit moment om het werk even te vergeten. Een FIKA moment dient als een levensechte pauzeknop, waar je even je drukte en zorgen kan achterlaten om samen met de collega’s te ontspannen.

Uit een studie van Grant Thorton (2010) blijkt dat de Zweedse werknemers het minst onder stress stonden vergeleken met andere landen. Zulke fika-pauzes maakte de werknemers efficiënter en productiever. Professor Viveka Adelsward gaat akkoord met deze stelling. “Studies hebben aangetoond dat mensen die af en toe een pauze nemen niet minder werk verzetten. Het tegenovergestelde is waar: efficiëntie kan er net een enorme boost door krijgen.”

Adelsward legt uit dat FIKA momenten ook bevorderend zijn voor de creativiteit en voor de relaties tussen collega’s. Tijdens zulke momenten kan je verbinding maken met elkaar ongeacht je positie of functie. Je ziet elkaar in minder formele omstandigheden waardoor je makkelijker met elkaar in interactie kan gaan. Dat meerdere mensen met verschillende posities samenkomen en praten, leidt uiteindelijk tot een nieuwe flow boordevol creatieve ideeën.

Probeer deze verbindende koffiepauze ook in je dagelijks leven te implementeren!

Omdat wij verbinding via ontmoeting ook zo belangrijk vinden is het niet onlogisch dat ook wij besmet zijn met de FIKA microben. Dit willen wij op ons beurt doorgeven aan ouders en hun kinderen. Wij zien jonge gezinnen steun halen uit de ontmoetingen rond ons vuur met andere gezinnen. Ze luisteren naar elkaars ervaringen en delen af en toe ook eigen tips. Er wordt niet altijd gepraat, stiltes zijn er meestal die door het knetterend vuur niet ongemakkelijk zijn maar juist verlichtend. Je komt even tot jezelf en dat ervaren de deelnemers tot nu toe ook. Dit maakt FIKA toegankelijk voor iedereen. Zowel de uitbundige prater, de creatieve spring in’t veld of de rustige genieter. Rond het FIKA vuur komt iedereen tot verbinding.

Als de ouders kracht halen uit deze pauzes zullen ook hun kinderen deze krachten voelen. Even stilstaan om daarna voluit vooruit te gaan.

Ook graag eens deelnemen aan onze FIKA? Klik door naar onze informatiesite over FIKA en de mogelijkheden om je in te schrijven. Klik hiervoor door naar onze site en kalender.

Toch eerst even nood om erover te praten met ons?

    Support call aanvragen?

    Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.    Winkelwagen