Steeds meer Belgische crèches laten baby’s buiten dutten. “Ze slapen daardoor sneller, langer en beter en zijn ook gezonder”, zegt Geert Derwael van Meander Kids. Hij legt uit hoe het fenomeen precies in zijn werk gaat en hoe je het als ouders thuis zelf ook kan proberen.
Het is algemeen geweten dat buiten spelen voor een kind al heel gezond is. Wij doen aan buitenslapen omdat het steeds duidelijker wordt dat buitenbeleving goed is voor baby’s. Het houdt hun vitamine D op peil en maakt hun immuunsysteem sterker. Omdat baby’s veel slapen, maakt buiten slapen daar vanzelf deel van uit. Het fenomeen wordt stilaan ook elders in Europa populairder: onder meer in Duitsland, Zwitserland en Nederland. Baby’s lijken immers effectief nogal wat baat bij te hebben bij dutjes in de buitenlucht. Er zijn wel nog maar weinig studies naar gebeurd. Behalve een Nederlands onderzoek in de jaren veertig dat vaststelde dat de slaapkwaliteit van een baby beter is buiten dan binnen. Buiten slapen zou ook beter zijn voor het immuunsysteem en de luchtwegen. De baby krijgt meer frisse lucht, krijgt geen verstopt neusje meer. En de omgevingsgeluiden kalmeren de baby. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat de baby beter slaapt.
We merken werkelijk dat veel van onze baby’s beter slapen buiten. Moeilijke slapers die zichzelf normaal in slaap wenen, genieten buiten van de natuurgeluiden en vallen zo rustig in slaap. Plus, daarna zijn ze merkbaar meer uitgeslapen. We hebben ook de indruk dat de kleintjes bij ons minder ziek zijn.
Je ademhaling geen storende factoor voor je rust.
Je kent het vast wel. Je bent verkouden en wordt midden in de nacht wakker omdat je neus verstopt zit. Buiten slapen bied hier een oplossing voor! Door de koude lucht buiten blijft de neus open en kunnen alle kinderen in rust slapen. Er komt wel meer bij kijken dan een baby gewoon buiten in een wieg te slapen leggen. De baby moet op koude dagen ook goed ‘ingepakt’ worden. Voor elk seizoen is er een slaapzak. In de winter doen we het kindje een body, T-shirt, broekje, sokjes, muts en handschoenen aan, en voegen we een fleecedekentje toe. In de zomer is een body en dunne slaapzak genoeg.
Want ja, buiten slapen kan in theorie in elk seizoen: zolang de temperatuur niet onder -10° of boven 25° celcius gaat. Die ondergrens hebben ze vastgesteld in Finland. Onderzoek toonde daar aan dat een kind bij -10° celcius nog altijd een heel kwalitatieve slaap had. Was het kouder, dan werd de baby sneller wakker. Met een goede slaapzak voelt het kind niks van die kou, integendeel. We merken zelfs dat onze baby’s buiten beter slapen in de winter: wel drie keer zo lang als binnen. In de zomer is dat verschil minder groot. De bovengrens van 25 graden hebben we zelf bepaald, omdat we snel doorhadden dat baby’s te zweterig zijn als het warmer is dan dat.
Sneeuw of regen? Geen probleem, zolang het niet bij de baby kan. Het is natuurlijk niet zo dat, als alle parameters goed zitten, de baby’s zomaar drie uur buiten aan hun lot worden overgelaten. Wij benadrukken graag dat de opvoeders tijdens de buitendutjes zeer regelmatig checken of de baby’s oké zijn en het vooral niet te koud of warm hebben. Dat kan je voelen aan hun nekje. Zweet de baby daar, dan heeft hij het te warm. Heeft de baby koude handjes of een koud lichaampje onder de body, dan heeft hij het te koud. Dat is iets dat we zeer goed monitoren, elke vijftien minuten. Een rood neusje is trouwens geen teken dat de baby het te koud heeft, in tegenstelling tot wat veel ouders denken.
Thuis ook je baby buiten laten slapen? Zo doe je het
1. Leeftijd maakt niet uit. “Onze driejarigen slapen buiten, onze jongste baby’tjes ook”, zegt Geert Derwael.
2. Houd rekening met de luchtkwaliteit. Laat je baby niet buiten slapen als je in het centrum van een drukke stad woont. “We hebben meegewerkt aan onderzoek van Curieuzeneuzen naar de luchtkwaliteit”, zegt Geert Derwael. “Alle zones die op hun kaart donkerrood of zwart kleuren, zijn niet geschikt. Alles daaronder wel. Een straat in de buurt is niet noodzakelijk een probleem. Een onderzoek van de universiteit van Antwerpen heeft vastgesteld dat huizen en hoge hagen veel vervuilde lucht tegenhouden. Als de baby dus in de tuin slaapt achter je huis en de haag, heeft je baby minder last van de straat.”
3. Zorg voor een goede slaapzak. “Wij gebruiken de vierseizoensslaapzakken van Puckababy”, zegt Derwael. “Die geven ook duidelijk aan voor welke temperaturen ze geschikt zijn.”
4. Kleed de baby aan naargelang het seizoen. “Op de koudste dagen dragen onze baby’s een body, T-shirt, broekje, sokjes, een goede muts over de oortjes heen en babyhandschoenen. En we voegen een fleece dekentje toe in de slaapzak. Check natuurlijk terwijl de baby slaapt of hij het zo niet te warm of koud heeft, door aan zijn nekje te voelen. Op warme dagen volstaat een body en de zomerslaapzak.”
5. Vermijd dat de slaapplek van de baby contact heeft met de grond en zorg dat insecten er niet bij kunnen. “Je kan voor thuis ook zo’n babyslaaphuisje kopen, dat staat sowieso op poten en heeft een deur van muggengaas. Of maak er zelf een. Een andere, goede optie: leg de baby in zijn koets te slapen. Zorg dan wel dat die onder een afdak staat en doe er een muggennet overheen.”
6. Zorg dat de slaapplek van de baby goed te zien is van binnen. “Plaats het huisje of de koets zo dicht mogelijk bij het raam en blijf in de buurt. Je moet de baby altijd kunnen zien. Zet het raam op een kier of leg een babyfoon in de koets of het huisje, zodat je de baby ook kan horen. Je moet ook veel vaker gaan checken terwijl de baby dut, elk kwartier, en telkens ook nagaan of zijn temperatuur nog oké is.”
7. Laat de baby enkel buiten slapen bij temperaturen tussen -10° en 25° celcius en bij een windkracht minder dan 3 Beaufort. Regen of sneeuw zijn oké, zolang de baby onder een afdak slaapt.
8. Het kan perfect dat buiten slapen niets voor jouw baby is. “Het is trial and error, merken we”, zegt Derwael. “Sommige baby’s vinden het heerlijk, anderen niet. Dat weet je pas wanneer je het geprobeerd hebt.”
9. Kan de baby elk butje buiten doorbrengen? “Ja”, zegt Derwael. “Hoe meer hij buiten slaapt, hoe beter. ’s Nachts slaapt hij natuurlijk wel binnen, zo doen ze dat ook in Scandinavië.”
Wil je nog meer te weten komen over het buiten slapen? Bezoek dan zeker de Facebookpagina wijslapenbuiten of de website www. wijslapenbuiten.be