Help, mijn kindje bijt!

Je kent vast nog wel het gevoel en je reactie toen je gebeten werd. Het deed pijn en je reageerde verdrietig of boos door de pijn en hebt uitgebreid uitgelegd waarom je kindje niet mag bijten. In deze blog gaan we je uitleggen waarom je dit niet meer mag doen. Ben je ook benieuwd wat je dan moet doen? Lees dan snel hieronder verder.

Het is een manier van ontdekken.

Kinderen ontdekken de voorwerpen op een heel andere manier dan volwassenen. Je ziet je kind speelgoed in zijn mond steken en denkt wat in godsnaam heeft dit voor zin, dat is zo vies. Je kan het raar vinden dat je kind alsmaar voorwerpen in zijn mond blijft steken, maar nu komt de moraal van het verhaal. Het is eigenlijk heel simpel, voor hun is dit een manier van ontdekken. Zij proeven en bestuderen zo elke hoek en kant van het voorwerp en zo nemen ze de vorm in hun geheugen op.

Waarvoor kunnen kinderen bijtgedrag gebruiken?

Zoals je ondertussen gelezen hebt gebruiken kinderen hun tanden om te ontdekken. Maar als je steeds aandacht geeft aan de bijter zullen zij en ook andere kinderen de link leggen. Als kindje A met een pop speelt en kindje B wilt dit hebben zal kindje B denken ‘kindje A speelt met een pop die ik wil hebben en als ik kindje A bijt kan ik misschien de pop pakken.’ Kinderen kunnen niet enkel bijtgedrag vertonen om speelgoed te verkrijgen maar ook doen ze dit om aandacht op te eisen. Is er een broertje of zusje bijgekomen en merk je dat je kindje sinds dan is beginnen met bijten? Dan is dit waarschijnlijk om de aandacht op te eisen. 

Jouw rol als volwassene.

Zodra je ziet dat je kindje gebeten heeft moet je je reactie onderdrukken om hier boos op te reageren. Je negeert de bijter en richt je aandacht op het slachtoffer.  Je legt uit dat het ander kindje gebeten heeft en dat dit niet fijn is. Zo ziet de bijter dat dit soort gedrag geen aandacht zal opleveren en zal dit gedrag dan ook afnemen. Geef je juist alle aandacht aan de bijter zal je onbewust en onbedoeld laten zien aan het slachtoffer dat je door bijt gedrag aandacht krijgt en zal dit ook gaan vertonen.

Bijtgedrag is besmettelijk bij kinderen omdat de kinderen leren uit hun ervaring en ook door te observeren bij anderen. Ziet kindje C dat kindje B veel aandacht krijgt als hij gebeten heeft gaat kindje C denken ‘ kindje B krijgt aandacht door te bijten. Ik ga ook bijten om aandacht te krijgen.’ Door jouw reactie aan te passen ga je het mogelijks besmettelijk gedrag, positief gaan injecteren. Want de anderen kinderen zullen merken dat bijten weinig oplevert.

Conclusie?

De moraal van het verhaal is dat je de bijter negeert en je ontfermt over het slachtoffer. Onderdruk je reflex om te reageren op de situatie en het negatief gesteld gedrag.

Deel hieronder jullie ervaring met bijtgedrag.

    Support call aanvragen?

    Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.



    Winkelwagen