Wennen aan de kinderopvang

Er komt een moment dat je baby er klaar voor is om een paar uur per dag op een andere plek dan thuis door te brengen. Om te spelen en te leren met leeftijdsgenootjes. Na een periode van onverdeelde aandacht voor elkaar is dat even slikken voor de ouders. Maar ook voor het kind breekt een spannende tijd aan. Het is een grote stap om voor het eerst op een andere plek te zijn, zonder papa of mama in de buurt. Hoe bereid je je kind en jezelf hierop voor?

Een bevalling is niet gepland maar de kinderopvang wel, vergeet hen niet te verwittigen bij vroeg of laat geboorte. Dit kan ook invloed hebben op je startdatum. Eenmaal de startdatum bekend kan je reeds een kleine twee weken voor die start je kleintje voorbereiden op zijn eerste grote stap.

Iedere dag bouw je langzaam zijn brengritme op want dat uitslapen zal er, eenmaal gaan werken, minder inzitten. Je creëert een nieuw natuurlijk ritme aan je baby. Met de maaltijden doe je dit ook. Concreet betekend dit dikke 10 dagen voor de start datum van de opvang je kapoen een 10 minuutjes eerder wekken dan voorheen. Zit hij al op het ritme of toch dichtbij van brengen naar het dagverblijf, zal je minder dagen nodig hebben. Door 10 minuten eerder op te staan zal het voedingspatroon van de hele dag ook opschuiven. Luister ook eens bij het dagverblijf op welke tijdstippen maaltijden daar geserveerd worden.

Een baby volgt zijn ‘eigen’ ritme maar is hij boven de 4 maanden als hij start, zal de opvang graag willen dat jullie kapoen gezellig mee zal tafelen met de groep. Hou hier rekening mee, ook dit kan je langzaam inbouwen in het dag plan. Vraag zeker aan je kinderopvang voordat je effectief start  als je even mag komen kennismaken en je spruit mag komen wennen met mama of papa aan zijn zijde. ‘s Middags is een rustig moment om even samen te vertoeven in de crèche. Praat over de ontwikkeling en de gewoontes. Luister ook naar die van de kinderopvang. Stem samen af in het belang van jullie baby. Maak het volgende opvangmoment niet te lang, een paar uurtjes alleen met de kindbegeleiders is een must in het opbouwen van een band.

Ga nog vlug die laatste inkopen doen zoals een dosseerbeker voor de maaltijden, extra flesjes of fopspeentjes voor de opvang. Je baby en jezelf zullen blij zijn met elkaars weerzien. Geef vertrouwen aan de opvang door de nieuwe opvangdag weer ietsje langer te maken en zelfs een dutje toe te vertrouwen. Vraag aan de begeleiders om extra toe te kijken en vooral rekening te houden met het slaapritueel. Voorzie een knuffel en tutje die in de opvang kan blijven. De eerste weekjes gaat het afscheid nemen misschien nog wat moeilijk. Neem duidelijk afscheid en hou het bondig. Kom niet terug eenmaal afscheid genomen, dit zal alleen maar het verdriet verlengen. De kindbegeleiders weten heus hoe ze dienen om te gaan om je spruit het zo aangenaam mogelijk te maken op deze momenten.

Bel op weg naar je werk met de kinderopvang als dit je gerust kan stellen, dit kan ook doorheen de dag. Je zal merken dat je productiever en met meer aandacht kan werken door een simpel telefoontje. Je wilt je baby zo vlug mogelijk terug in je armen sluiten, onmiddellijk van werk naar je opvang rijden is geen must, een boodschap tussendoor zal ervoor zorgen dat je meer kwaliteitsvolle tijd samen thuis hebt. Op jonge leeftijd hebben kinderen immers nog maar weinig aan dat winkelen. Bij hun nieuwe vriendjes zitten ze goed!

Winkelwagen