Het leven in je natuurlijke ware aard: het ontdekken van je passie

Ik heb dit semester mijn derdejaarsstage gelopen in het Pedagogisch Bureau Meander. Mijn stage is bijna ten einde… Het was een uitdagende stage, maar één waar ik zeer veel heb kunnen leren en nieuwe inzichten heb opgedaan. Ik heb me volledig kunnen onderdompelen in de mooie visie van onbevangen opgroeien. Ik ben niet alleen dingen te weten gekomen die te maken hebben met mijn opleiding, maar ook over mezelf ben ik meer te weten gekomen.

Neem nu het ontdekken en hebben van een passie. Ik stond hier voorheen wel al bij stil, maar dit semester is dit nog  meer gegroeid. Ik ben voor mezelf nog meer gaan nadenken waar ik van geniet, wat mij energie geeft, wat mij rust geeft, … Bij kinderen is het ook belangrijk dat hier aandacht aan wordt geschonken. Een kind wilt van nature uit ontdekken en spelen. Van hieruit kan een passie ontstaan. Ik haal er enorm veel energie uit als ik mensen heb kunnen helpen, dit maakt mij gelukkig. Als kindje was dit al te zien in de manier waarop ik zorgzaam met mijn poppen speelde en de verhaaltjes die ik daarbij fantaseerde. Andere kinderen zijn bijvoorbeeld fan van tractors of zingen of …

Iets waar ik me ook helemaal in kan uitleven is bakken. Het is zo rustgevend om met alle ingrediënten aan de slag te gaan en te zien hoe je creatie evolueert. Voor sommige mensen geeft het bakken stress, voor mij is dit juist omgekeerd. Van cupcakes, tot een chocomousse tot een snickertaart tot … Er zijn zo veel mogelijkheden, zo veel experimenteerruimte. Je kan er je creativiteit in leggen. Ik vind persoonlijk niet alleen het bakken fijn om te doen, maar ook om wat ik gemaakt heb aan anderen te geven. Bakken wordt ook wel gezien als een soort mindfulness en eigenlijk is dit ook wel zo. Een gedachte die bij Meander zeer belangrijk is en die ik zeker ga meenemen wanneer mijn stage er op zit, is hier ook van toepassing. Namelijk: fouten maken mag, want hier leren we zo veel uit. Het kan eens gebeuren dat er iets misloopt of iets niet loopt zoals gepland, maar dit is niet erg. Je leert wat je anders moet doen en dan pas je het de volgende keer aan om de lekkerste taart/cake/… te maken.

Waarom is een passie hebben belangrijk?

Doordat kinderen graag doen wat ze doen en er een verhoogde aandachtspanne is, is er meer doorzettingsvermogen. Door het hebben van een passie leren ze ook, want ze stellen veel vragen over het onderwerp waarover ze een passie hebben. Dit is dan weer goed voor het zelfvertrouwen, omdat kinderen merken dat zij net iets meer weten dan anderen. Ambitie neemt af naarmate er meer naar school wordt gegaan. Dan volgen kinderen eerder de interesses van anderen dan de eigen interesses. Dit gebeurd ongeveer bij de leeftijd van 10 jaar. Het kan ook zijn dat je pas op latere leeftijd je passie ontdekt. Zo ontdekte ik mijn passie van bakken doordat ik op zoek was naar een manier om minder stress te hebben.

“Alles waar je ogen van gaan sprankelen, moet je doen!”

Ik vind dit een heel mooie quote die we allemaal zouden moeten volgen. Ga op zoek naar jouw passie en volg deze na! Je zal merken dat je een geluksgevoel ervaart en je veel meer motivatie hebt dan wanneer je iets doet wat je niet graag doet. Door het ontdekken van je passie en daar iets mee te doen, ben je in je natuurlijke ware aard!

Hanne en Geert namen ook een podcast aflevering op die een blik werpt op de stageperiode bij ons bureau. Het is een boeiende podcast geworden tussen generaties.

Beluister hem hier:

Winkelwagen