De zindelijkheidstraining is een grote stap in de ontwikkeling van je kind. Je kind wordt zelfstandiger, krijgt meer zelfvertrouwen en de ingeslagen voorraad luiers gaat een stuk langer mee. Maar hoe weet ik wanneer mijn kind er klaar voor is? Geen paniek! Hieronder staat de uitleg die je zoekt.
Hoe weet ik of mijn kind er klaar is voor het potje?
Technisch gezien kan je vanaf 18 maanden beginnen met observeren voor de zindelijkheidstraining. Je merkt misschien kleine veranderingen op bij het gedrag van je kind bv. Je krijgt er een mini bodyguard bij die nooit van je zijde wijkt (zelfs niet op het toilet), ze willen alles zelf doen en zijn apentrots als het gelukt is, ze geven aan dat hun luier ververst moet worden,… .
Mijn kind kan begrijpen!
Je kind moet bepaalde dingen leren begrijpen voor je kunt beginnen aan zindelijkheidstraining. Je kind moet begrijpen dat als je vraagt om zijn/haar speelgoed op te ruimen ze dit ten eerste ook doen en ook nog weten wat waar moet staan. Ze moeten ook beseffen dat ze pipi doen in hun luier of dat als ze popi moeten doen dit op het potje moet gebeuren.
Mijn kind kan hét!
Begrijpt je kind boven vernoemde dingen? Super! Het volgende puntje waar je naar moet kijken is wat je kind al kan. Kan het zelf zijn/haar broek op en af trekken? Als je vraagt om het speelgoed op te ruimen weet je kind dat waar welk speelgoed hoort.
Mijn kind wil hét!
Als je ziet dat je kind boven staande dingen kan en begrijpt kan je ook eens een potje neerzetten in de ruimte en kijken hoe het kind hierop reageert. Toont je kind interesse of niet? Je kan het potje langs het toilet zetten zodat als je een boodschap moet doen je mini bodyguard ook al eens kan gaan zitten op het potje.
Bovenstaande punten zijn enorm belangrijk om rekening mee te houden alvorens je begint aan een potjes training. Als je merkt dat je kind het wilt maar niet begrijpt wat de bedoeling is van het potje, wacht dan nog best even om de zindelijkheidstraining te starten. Ondertussen kan je wel gewoon het potje aanbieden om je kind er vertrouwd mee te maken. Boven vermelde punten hangen zo hard aan elkaar dat ze niet zonder elkaar kunnen. Wilt je kind niet? Dan wilt je kind niet. Deel gerust jullie ervaring hier rond.