Verwachtingen zijn de bouwstenen voor onzekerheid!

Leggen wij onze kinderen geen te hoge verwachtingen op? Wij hebben de geschiedenis tegen ons als we een antwoord willen op deze vraag. Al ruim voor de 21 ste eeuw werden er dromen en verwachtingen geschept. Situaties met pijn die de geschiedenis flankeren, zorgen ervoor dat er méér hoop gecommuniceerd diende te worden. Hoop en verwachtingen gaan hand in hand.

Aanleiding voor het schrijven van deze blog is de K3 zoektocht die mogelijks 2021 en 2022 zal opfleuren. Talentenjachten die al decennia meegaan en waar we gezien hebben dat uit de vorige zoektochten mogelijkheden werden gecreëerd. Deze zoektochten hebben ons hoop gegeven. Onze kleine spruit kan later ook beroemd worden. Een talentenjacht kan ervoor zorgen dat je opvalt. Met de opkomst van YouTube en andere sociale media is beroemdheid meer dichtbij dan ooit. Logisch dat wij onze dromen voor onze kapoen(en) bijschaven.  

Zonder dat wij het zelf beseffen leggen wij heel wat druk bij onze kinderen om betekenisvol te zijn.

Zulke talentjachten geven ons de kans om uit te leggen dat ze succesvol kunnen zijn als zij hun dromen najagen. Wij tonen met deze TV-jachten dat zelfs de buurjongen een ster kan worden. Maar hierdoor leggen wij heel wat druk bij onze kinderen. De druk om betekenisvol te zijn krijgt immers de overhand. Wij beseffen te weinig dat het betekenisvol zijn in ieder beroep aanwezig is. Neem nu de kindbegeleider. Die helpt kinderen ter voorbereiding van school. Om dan weer samen de warme overgang naar school te realiseren. Zo heeft de kleuterjuf of meester weer de extra ondersteuning en mogelijkheden de kinderen voor te bereiden om volwassenwording.

In ieder beroep is dit van toepassing.  De bouwvakker die in het weekend met zijn kinderen op pad is en plots voorbij een pand voorbijkomt dat hij eigenhandig gebouwd heeft. Hij kan aan zijn kinderen tonen wat hard werken tot stand brengt. Dankzij hem kunnen daar dan weer mensen gezellig wonen. Maar dit geldt ook voor de architecten die betrokken zijn bij de oprichting en ga zo maar verder. Al deze mensen zorgen ervoor dat er een leuke plek wordt gecreëerd voor mensen waar ze kunnen samenwonen en herinneringen maken. Toch wel een vorm van betekenisvol zijn om U tegen te zeggen! Mogelijks heb jij ook een beroep die van betekenis is voor onze maatschappij maar waar jij nog niet zo diep over de impact hebt nagedacht.

Dromen worden werkelijkheid.

Ieder kind heeft een droom en een wens. Mijn droom om met kinderen te werken is pas op latere leeftijd gekomen. Dit is gegroeid vanuit een talent dat ik ontdekte als ik met kinderen aan de slag ging. Ik kreeg hen geboeid en heb mij meer verdiept op de mogelijkheden. Mijn droom als kind was er om bakker te worden, dit was al vanaf mijn 6de. Daar zijn alvast mijn smaakpupillen ontwikkeld naar zoete lekkernijen waar ik nu nog altijd zo van geniet.

Mogelijks heeft jouw kapoen ook een droom en een wens. Ook Steve Jobs, Walt Disney en Ilon Musk hadden dromen. Maar niet ieder kind kan zijn dromen waarmaken. Dit heeft te maken met geen duidelijke doelen te stellen. Het is wel waardevol om kinderen te leren hun focus op doelen te leggen. Een focus die hem legt op één doel en geen tien. Dit geeft je richting en maakt de weg waarheen duidelijk. De stappen die je dient te ondernemen om je doel te bereiken.

Dromen zijn vaak een vaag en abstract begrip voor kinderen. Praten met hen over hun doel is vaak al een stap naar de juiste richting. Het is leuk om te weten waar kinderen mee bezig zijn.

Kinderen willen graag dingen ervaren, proberen , beleven en uitproberen.

Zorg dat er ruimte is om hun ontdekkingsdrang in te vullen. Zij willen zien, voelen en ervaren hoe iets werkt. Obsessief hiermee bezig zijn, meestal via spel,  is een indicator dat er talenten en ambities aan het groeien zijn. Dit is niet iets dat je afdwingt maar groeit vanuit interesse en hierna mogelijks doorgroeit naar talent. Wij zetten in onze trainingen hier sterk op in. Omdat wij overtuigd zijn dat dit één van de vele bouwstenen zijn naar onbevangen opgroeien.

Reserveer een call om hier met een lekkere koffie op door te praten.

    Support call aanvragen?

    Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.    Winkelwagen